Under en av de första dagarna på Entreprenörskolan kom Uppsala Innovation Centre (UIC) förbi och visade oss en genomgång av Business Model Canvas (BMC). Jag har tidigare fått denna modell presenterad för mig men Lars Dahlbom på UIC lyckades på ett enkelt och verklighetsförankrat sätt göra BMC mer förståeligt.

Figur 1. Business Model Canvas: nine business model building blocks, Osterwalder, Pigneur & al. 2010

Vid punkten Revenue Streams som handlar om intäkter till företaget, nämndes det att ett kvitto på en lyckad produkt är en produkt en kund vill betala för. Det är helt enkelt viktigt att få betalt så fort som möjligt för sin produkt för att kontrollera efterfrågan på produkten. Det där med att betala så fort som möjligt fastnade hos mig och fick mig börja grubbla, hur ska man kunna ta betalt för något man ännu inte har producerat? När nästa gästföreläsare höll sin presentation, Joakim Fohlman skapare av Cubimo, passade jag på att fråga honom vad han ansåg. Hur tar man betalt för en produkt som inte ännu är skapad? Joakim svarade: crowdfunding.

Crowdfunding är ett sätt att finansiera sina idéer utan att behöva hitta regelrätta investerare som väntar på avkastning. Crowdfunding-sidan Kickstarter fungerar exempelvis på så sätt att man kan erbjuda sin produkt och andra erbjudanden till ett förmånligt pris innan produkten är producerad. Man kan alltså tidigt sälja sin produkt och få det där kvittot UIC pratade om. Efter ett tag kom jag på att jag faktiskt stöttat en crowdfunding; en födelsepresent i form av Triwas klocka ”Comb-over”.

Figur 2. Triwas klocka “Comb-over” som ett resultat av crowdfunding

/Mirea Wolff

Liked it? Why not to share then?
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

One Thought on “Kvitto på en lyckad produkt

  1. Crowdfunding är jättebra!

Leave a Reply

Post Navigation